Sunday 13 September 2015

Resepi Roti Jala & Kari Daging

Roti Jala & Kari Daging 

Assalamualaikum kawan-kawan

Resepi ni dah lama terperap tak dan nak siapkan entry ni. Hehe..banyak alasan Mak Nani ni.
Resepi ni mudah je..semua orang boleh buat punya! Jom tengok.

Resepi Roti Jala

Hasil tangan Abah Nani. Mak Nani tukang bancuh tepung je..
Abah Nani yang menjala.


Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
1 biji telur
3 cawan air
Serbik kunyit sikit 

Cara-cara:
1. Blend semua bahan di atas hingga sebati.
2. Tapiskan bahan yang telah diblend tadi untuk mudah ia keluar masa nak menjala nanti.
3. Cuba masukkan sesenduk dalam acuan, kalau dia keluar tak putus-putus dah boleh menjala dah. Kalau terputus-putus g tambahkan sedikit air.
4. Dah boleh menjala di atas kuali non stick. Kalau xde kuali non stick boleh la buat atas tutup periuk atau kuali biasa..yang penting tak melekat.
5. Masak kejap je..agak-agak dah kering sikit tu dah boleh lipat gaya apa yang korang suka. Hehe...siap!


Resepi Kari Daging

Haaa..kari ni memang makanan kegemaran Mak Nani dari kecik lagi. Jenuh tau Mak Nani nak buat kari sesedap kari masakan arwah Nenek Nani. Akhirnya Mak berjaya...syabas Mak Nani!

Kari Daging


Bahan-bahan:
1 bungkus serbuk kari (Mak Nani guna serbuk kari ayam dan daging adabi)
3 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 inci halia
kayu manis dan buah pelaga
1 sudu cili kering yg telah dikisar
500gram daging
3 biji kentang 
1 kotak santan kecik
2 biji cili besar
2 biji tomato
Minyak
Garam

Cara-caranya:
1. Panaskan minyak. Kemudian tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia sehingga layu. masuk sekali kayu manis dan buah pelaga. Kalau tak ada kayu manis dan buah pelaga pun tak apa. Boleh je. Hehe..
2. Bancuh serbuk kari dan cili kering dengan sedikit air. Masukkan dalam kuali.Tumis sehingga naik bau. 
3. Masukkan daging dan kentang, tutup tudung periuk. Masak sehingga lembut.
4. Apabila daging dan kentang lembut, masukkan santan. Kacau dan perisakan dengan garam. Sentiasa kacau supaya tidak pecah minyak.
5. Masukkan cili besar dan tomato. Bila tomato dah lembut sikit tutup api.


Okey..siap dah. Dah boleh makan. Hehe..

Tips:
1. Untuk masak dengan pantas, masak kari dan menjala serentak supaya bila kita siap menjala, kari pun siap masak. Boleh terus makan. Hehe..
2. Kalau tak guna santan kotak, anggaran santan adalah 2 cawan.



16 comments:

  1. sedapnya roti jala. done folo akak, folo me back k http://acuyuhan.blogspot.my/

    ReplyDelete
  2. Roti jala biasa order je dengan orang. BTW, susah nak komen kat blog ni sebab takde Name dan URL. Good luck!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf..ada tapi di bahagian bawah sekali. Nanti saya ubah ke side bar. Terima kasih ya :-)

      Delete
  3. singgah sini.. roti jala sedapnya.... nak nak ada kari lagi laa

    ReplyDelete
  4. wah..sedap ni.. thanks.. nice sharing..hihi

    ReplyDelete
  5. http://madey09.blogspot.my/ wah sangat tertarik sedap...pandai memasak pasti keluarga bahagia

    ReplyDelete
  6. alaaa...ingatkan nani sendiri yg tebar roti jalan tu....ishh its my feveret tapi x pandai nk buat..nak tebar lagi x tahu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nani yang tebar xtau la jadi roti jala ke lempeng. Hihi..
      mudah je nak buat ni JM. Ada masa boleh cuba :-)

      Delete
  7. Wah boleh cuba buat ni...=)

    Jemput singgah blog sy SPORTING MUMMY

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. Hehe..nanti boleh cuba buat. Senang je ni :-)

      Delete